On puc trobar feina?

Qui són els intermediaris del mercat laboral i quines vies podem utilitzar per accedir a les ofertes de feina? 

És bo utilitzar diverses vies d'accés a l'ocupació, però sobretot cal utilitzar aquella que és més adient al tipus d'ocupació que volem aconseguir.

Estadístiques recents constaten que la via a través de la qual un major nombre de persones accedeixen a un lloc de treball és mitjançant la informació que li proporciona l'entorn, és a dir la seva xarxa de contactes.

 

 

En el moment de buscar feina per compte d'altri, és important saber on buscar i quins són els recursos i les vies de cerca més habituals. Hi ha diferents intermediaris que reben les ofertes de feina de les empreses i les posen a l'abast de les persones demandants:

- Oficines de Treball. Depenen del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i s'encarreguen de relacionar les persones que busquen feina amb les empreses que busquen persones treballadores, i gestionen les ofertes de feina (intermediar). Ofereixen un servei integral a les persones que busquen o volen canviar de feina; s'hi inclouen cursos de formació ocupacional i serveis d'orientació professional.

 

- Borses de treball. Són bases de dades, generalment especialitzades per sectors professionals o professions, que s'ofereixen a les empreses que tenen la necessitat de cobrir llocs de treball. Aquestes borses poden trobar-se a:

  • Col·legis professionals
  • Centres de formació professional o universitària
  • Associacions empresarials
  • Sindicats
  • Serveis locals d'ocupació

- Empreses de treball temporal. Són empreses privades l'activitat de les quals consisteix a posar a disposició d'una altra empresa personal treballador de manera temporal. Aquestes empreses acostumen a necessitar persones treballadores polivalents, amb gran capacitat d'adaptació i disponibilitat immediata.

- Empreses de selecció de personal. Són empreses que realitzen el procés de reclutament, avaluació i selecció de persones candidates a partir de les necessitats i perfils sol·licitats per l'empresa client.

- Iniciativa pròpia

La cerca de feina és una activitat que requereix tota la dedicació de la persona interessada, durant aquest procés és bo que empri tots els recursos que té al seu abast.

- La Xarxa de contactes la forma tota la gent amb la qual s'ha tingut relació al llarg de la vida professional i privada. La majoria de les vacants laborals es gestionen per mitjà de contactes personals. Si busqueu feina, feu-ho saber a totes aquelles persones que puguin ajudar-vos, des de familiars fins a antics companys de feina o d'estudis.

- Autocandidatura o presentació espontània. Si teniu notícia d'una possibilitat d'oferta de feina podeu posar-vos en contacte amb l'empresa oferent. Oferir els serveis, coneixements i experiència a les empreses sol·licitant una entrevista de feina sense que hi hagi cap oferta concreta es coneix com autocandidatura.

Els contactes amb les empreses es poden realitzar telefònicament, per correu o mitjançant la presentació directa a l'empresa.

Per utilitzar aquesta via, cal tenir molt clar l'objectiu professional que es vol aconseguir i reunir la màxima informació possible de les empreses a les quals us voleu adreçar.

- Els mitjans de comunicació

Les empreses que volen accedir a un major nombre de persones candidates acostumen a fer servir cada cop més els mitjans de comunicació per donar a conèixer les seves ofertes de feina. Utilitzeu tant els diaris d'informació general, la premsa especialitzada com els portals d'Internet.

- Portals d'ocupació a Internet. Avui dia ha esdevingut una nova eina per utilitzar en la cerca de feina. Cal anar amb compte i saber seleccionar les pàgines web o la informació que realment us pot interessar. Us recomanem que:

Avui dia hi ha una gran varietat de portals que us facilitaran l'accés a múltiples oportunitats laborals. Alguns portals d'ocupació són:

  • Feina Activa: el portal del Servei d'Ocupació de Catalunya
  • Treball fàcil: borsa de treball i consulta d'ofertes públiques i privades.
  • Infojobs: dóna servei a persones demandants de feina i a empreses. És molt fàcil accedir a la informació de les ofertes. Gestiona un gran nombre d'ofertes de feina.
  • Servijob: ofertes i demandes per a tot l'Estat espanyol.
  • Infoempleo: ofertes de feina, beques, premis, formació i oferta pública.

- Premsa escrita. Els diaris tenen ofertes sobretot del seu àmbit geogràfic d'influència. Alguns exemples de premsa especialitzada en ofertes de feina són:

- Xarxa de contactes

És la forma més utilitzada per accedir a un lloc de treball ja que només entre un 20 i un 30% del mercat laboral ha aconseguit feina mitjançant la premsa, les revistes, Internet, serveis d'ocupació, etc.; la resta (el 70%) l'han trobat gràcies als seus contactes.

És l'eina més efectiva per accedir a oportunitats d'ocupació relacionades amb el nostre objectiu professional. Aquesta via de cerca de feina s'anomena també networking (treball en xarxa) perquè es tracta d'anar teixint una xarxa de manera que unes persones parlaran amb d'altres de la vostra cerca de feina i d'aquesta manera es multiplicaran les possibilitats que el vostre currículum estigui en el moment just, en el lloc precís. No acostuma a donar resultats de forma immediata, però sí a mig termini.

L'objectiu que es persegueix amb la xarxa de contactes és accedir a informació sobre empreses en les quals hi hagi alguna possibilitat de trobar feina o a persones que ens facilitin informació actualitzada de la professió, de les tasques, dels instruments i de les tècniques que s'utilitzen. La informació, la possibilitat d'accedir a certes persones i/o empreses i una referència sobre nosaltres mateixos és el que s'aconsegueix treballant bé amb la xarxa de contactes.

Un dels avantatges de treballar en xarxa (networking) és que, a més de proporcionar-nos informació sobre el mercat laboral, podem convertir la nostra cadena de contactes en persones que donin referències nostres, especialment aquelles amb les quals tinguem una especial relació de confiança i coneixement mutu. La utilització d'aquest sistema també permet enfortir les nostres relacions personals, ens porta a noves relacions, noves oportunitats i més possibilitats d'èxit en el procés de cerca de feina.

Com construir-la? La xarxa de contactes l'establirem a partir de:

  • Persones de l'àmbit relacional que ens coneguin bé (familiars, amics, veïns, contactes de la parella, persones conegudes a través de les activitats esportives o lúdiques...)
  • Persones de l'àmbit professional que haguem conegut en la nostra trajectòria formativa professional (companys de feines anteriors, proveïdors i clients de feines anteriors, antics professors...).

Quan comencem a construir l'agenda de contactes cal tenir en compte qui hi ha de ser i qui no en funció de l'ajuda que ens pot aportar. Els contactes més útils són aquells que ens permeten conèixer altres persones o aquells que ens poden proporcionar més informació.

Per anar teixint aquesta xarxa de contactes d'una forma sistemàtica, es recomana crear un fitxer amb les dades de les persones de contacte, anotant-hi els resultats i les possibilitats de cadascun per tal de poder centrar-nos en els més factibles. En qualsevol cas s'ha d'agrair l'ajuda i la informació que ens hagin donat.

La llista de contactes s'ha d'anar actualitzant a mesura que les persones de la llista inicial ens faciliten nous contactes, de manera que la llista anirà fent-se gran sempre a l'entorn del lloc de treball al qual s'opta.

 

ACTIVITATS 
TF1 Anuncis de demandes laborals.
TF2 Qüestionari per entregar: Ofertes de feina
TF3
DOCUMENTS 
Ofertes de feina
OFERTES DE FEINA.doc
Documento Microsoft Word 75.0 KB