El CV és un document que reflecteix la trajetòria personal i professional, de manera organitzada i sistemàtica.

La finalitat és informar, motivar, convèncer i persuadir perquè l'empresa et concedeixi una entrevista.

 

Confeccionar un currículum a mida de l’oferta de feina on el presentaràs, de forma clara, estructurada, breu i sense faltes ortogràfiques, pot facilitar-te l'accés a l’entrevista de selecció.

Currículum Vitae significa "cursa de la vida" i com a eina de màrqueting en el procés de recerca de feina et permetrà fer una reflexió de la teva trajectòria professional, i despertar l’interès de la persona que fa la selecció de personal.
Quan enviïs un currículum acompanya’l sempre d’una carta de presentació. A la carta, explica com has conegut la vacant de l’empresa, destaca els trets que et fan ser el/la candidat/a idoni/a per el lloc de treball (sense repetir les dades del currículum) i explicita l’objectiu de la carta: participar en el procés de selecció.


Hi ha diferents models de currículum (segons la seva estructura i l’ordre de presentació de les dades). Tria el més adequat!

CONTINGUT DEL CURRÍCULUM

L'estructura bàsica d'un currículum vitae és comuna a tots els formats, les diferències es troben en l'ordenació dels elements que el componen:

Dades personals: el nom, els cognoms, l'adreça, el telèfon (particular i mòbil) i l'adreça electrònica. En aquest apartat es poden incloure, però no és imprescindible segons els casos, el lloc i data de naixement, la nacionalitat, el DNI.

Estudis realitzats: ha de contenir les dates en què s'han realitzat els estudis, la titulació obtinguda i el centre en el qual s'han cursat.

Aquest apartat és molt important per a les persones que busquen la seva primera feina; En aquest cas, si la mitjana de les notes obtingudes és rellevant, cal fer-ho constar.

Altres estudis: a més dels estudis reglats i reconeguts oficialment, és possible que s'hagin cursat estudis complementaris. Si és així, cal especificar-los.

Idiomes: cal indicar l'idioma i el nivell aconseguit. Els materns, n'hi ha prou amb especificar-los.

Informàtica: programes que es dominen i entorn que se sap emprar ( PC i/o MAC). També és important especificar els coneixements que es tenen d'Internet.

Experiència professional: ha de proporcionar informació sobre:

  • Empreses i sectors en els quals s'ha treballat anteriorment.
  • Funcions i responsabilitats assumides.
  • Període de temps en què s'ha treballat en cadascuna d’aquestes.

És interessant que destaqueu especialment en aquest apartat aquella experiència que és rellevant per a l'oferta de feina a la qual us presenteu.

Altres dades d'interès: és un apartat on es poden especificar diferents aspectes que poden reforçar definitivament el currículum professional: aficions, referències, capacitacions personals, etc.
No és un apartat obligatori ni necessari si l'empresa no ho indica.

PERSONALITZAR EL CURRÍCULUM

No hi ha un model únic de currículum. Perquè el vostre currículum sigui efectiu, adapteu-lo per a cada oferta tenint en compte la trajectòria formativa i professional i els detalls de l'oferta concreta del lloc de treball.

Podeu canviar l'ordre dels blocs o apartats, sí així aconseguiu més eficàcia en el currículum. Per exemple, podeu posar l'experiència abans que la formació, en el cas en què considereu que per a un determinat lloc de treball la vostra experiència és més important que els estudis realitzats.

Us presentem a continuació quatre tipus de currículum, per tal que trieu el que millor s'adapta a la vostra situació actual, pensant sempre en el lloc de treball al qual voleu accedir.

  1. Cronològic ascendent: si teniu poca experiència, ordeneu les dates per ordre cronològic, de manera que destaqui l'evolució positiva.
  2. Cronològic descendent: ordeneu les dates començant per la més recent fins a la primera, si la vostra experiència és llarga o si voleu trobar feina en allò que heu realitzat recentment.
  3. Funcional: ordeneu les dades del currículum en funció de les àrees professionals si heu treballat en dos sectors o més que semblin diferents o que no tinguin una clara relació entre ells.
  4. Europeu: especialment indicat si desitgeu sol•licitar una feina a la Unió Europea.
El currículum cronològic

Amb una cronologia progressiva i natural, és el més utilitzat. Es situarà en primer lloc les dates més antigues per anar avançant fins a la data més recent. Més aconsellable per a persones amb períodes de treballs llargs en una mateixa empresa i en els casos de persones amb una curta trajectòria professional. Aquest model et permetrà ressaltar la teva evolució professional.
El currículum invers Aquest model és el més adequat per ressaltar les últimes experiències professionals que normalment seran les més importants i les que més tenen que veure amb l'objectiu professional. S'estructura de forma inversa: començant des de la data més actual fins l'experiència més antiga de la trajectòria professional i formativa.
El currículum funcional La informació s’agrupa classificant l’experiència professional en blocs (temes). Es dóna rellevància als èxits i habilitats personals i professionals, i no tant als càrrecs. És adequat per a perfils polivalents, persones amb experiència laboral molt variada o amb feines esporàdiques on s’alternen períodes d’inactivitat.
DOCUMENTS I ENLLAÇOS

PLANTILLES DE CURRÍCULUM VITAE

https://www.primerempleo.com/cv-curriculum-vitae/plantilla-curriculum-vitae-cv.asp

20 CONSEJOS PARA HACER UN BUEN CURRÍCULUM

http://aulacm.com/escribir-curriculum-vitae-cv/

CURRÍCULUM VITAE ONLINE - PDF

Exemple de CV cronològic
exempleCv-cronologic.doc
Documento Microsoft Word 32.5 KB
Model de CV cronològic
modelCv-cronològic.doc
Documento Microsoft Word 28.5 KB
Exemple de CV invers
exempleCv-invers.doc
Documento Microsoft Word 39.0 KB
Model de CV invers
modelCv-invers.doc
Documento Microsoft Word 26.0 KB
Model de CV funcional
cvfuncional.pdf
Documento Adobe Acrobat 35.6 KB
ACTIVITAT 
CV1 Fes el teu propi CV.