La Universitat

La universitat: una oportunitat per al teu futur

 

En iniciar una nova etapa educativa, et preguntaràs quins són els estudis universitaris que et permetran desenvolupar les teves aptituds per completar la teva formació i per accedir al món laboral.

Les universitats catalanes t'ofereixen un gran ventall d'ensenyaments, que inclouen a l'entorn de 1.000 títols universitaris oficials, pertanyents a les diferents branques de coneixement: arts i humanitats, ciències, ciències de la salut, ciències socials i jurídiques i enginyeria i arquitectura.

És important que, abans d'escollir uns ensenyaments, coneguis les característiques que els defineixen: universitats en les quals s'imparteixen, requisits d'admissió, objectius, competències, pràctiques, mobilitat, àmbits de treball, sortides professionals, perspectives de futur i nombre de places que s'ofereixen, entre d'altres.

Aquest web posa a la teva disposició la informació de caràcter acadèmic i professional dels estudis de grau i màster universitari, enllaços d'interès i un glossari específic que t'ajudarà a conèixer millor aquests estudis.

 

El model universitari català posa l’èmfasi en l’estudiant com a eix del procés d’aprenentatge. Tu tries què vols fer i fins on vols arribar.

L'estructura actual dels estudis universitaris fixa tres cicles que condueixen a l'obtenció dels corresponents títols universitaris oficials de grau, màster universitari i doctorat. Així, el Marc Espanyol de Qualificacions per a l’Educació Superior (MECES) estableix tres nivells de qualificació d’acord amb els resultats d’aprenentatge que proporcionen els estudis: el grau (nivell 2), el màster universitari (nivell 3) i el doctorat (nivell 4).

El procés d’aprenentatge per obtenir aquestes qualificacions es mesura en crèdits ECTS (European Credit and Accumulation System), una eina bàsica del Procés de Bolonya que fa més compatibles els sistemes educatius de l’espai europeu i que, per tant, et permet moure’t d’una universitat a una altra.

En aquest context, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha volgut incidir en el fet que tots els plans d’estudis de Grau de les universitats de Catalunya incloguin pràctiques externes en empreses o institucions i també matèries que garanteixin el coneixement d’una tercera llengua, preferentment l’anglesa.

Els estudis de grau permeten obtenir una formació de caràcter general, directament orientada a l'exercici d'activitats professionals o bé a la preparació per a una formació avançada més especialitzada, mitjançant els estudis de màster universitari.

Per aconseguir el títol oficial de graduat/ada, cal cursar un itinerari d’entre 180 i 240 crèdits ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System), que equivalen a un període mínim d'estudis de tres o quatre anys.

 

No obstant això, hi ha graus que per exigències de la normativa de la Unió Europea són almenys de 300 crèdits ECTS i impliquen un període d'estudis més ampli (5 anys), com ara el grau en estudis d’Arquitectura o la doble titulació de Física i Matemàtiques.

 

 

Les universitats catalanes

El sistema universitari de Catalunya està integrat per 12 universitatsset públiques: Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Lleida, Universitat de Girona i Universitat Rovira i Virgili; quatre privades: Universitat Ramon Llull, Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Universitat Internacional de Catalunya i Universitat Abat Oliba CEU; i una no presencial: Universitat Oberta de Catalunya.

El nostre model universitari té com a objectiu garantir l'excel·lència i la captació de talent mitjançant la internacionalització de les universitats catalanes i el desenvolupament de plans de millora de la qualitat.

Les universitats catalanes són institucions fonamentals per a la creació i la difusió de la cultura i dels coneixements científics, humanístics, tècnics i professionals; per a la incorporació de la llengua catalana en tots aquests àmbits; i per a la transmissió dels valors civils i socials que caracteritzen una societat democràtica.

CONCEPTES RELACIONATS 
ENLLAÇOS 
ACTIVITATS